Húzd meg a "csavarokat"!

2018.07.25

Az élet rázós útjain időnként kilazulnak a csavarjaink, ami veszélyes is lehet, ha nem figyelünk oda rájuk. Ha már gyanús zörejek, finom kis jelek mutatkoznak, érdemes közelebbről megnézned, mi lazult ki az életedben...

Húzd meg a csavarokat
Húzd meg a csavarokat

A nagy fiam azzal jön egy nap, hogy a fűnyírónak valahogy furcsa hangja van, rázkódik, meg melegszik a motor, ahogy előtte nem csinálta. Az asztalnál ülve beszélgetünk és apósom - aki járatosabb az efféle dolgokban, elkezdi sorolni, hogy mi az a 3 dolog, ami számításba jöhet. Számomra érthetetlen fogalmak, összefüggések halmaza és olyan magabiztosan mondta, hogy biztos voltam benne, igaza van. El kell menni a szervizbe és megjavíttatni a fűnyírót, mert a motornak gondja van. Aztán nem foglalkoztunk a témával tovább. Pár nap elmúltával elővettem, hogy megnézzem, megtisztogassam, kipróbáljam. Ahogy beindítom, valóban hallom én is azt a hangos, gyanús vibrálást, rendellenes működést. Viszont, ahogy rávetek egy alaposabb tekintetet, látom, hogy nagyon remeg az egyik rögzítő csavar. Leállítom, fölemelem és lám, az alsó felén megnézve, jól látható, hogy az egyik rögzítő csavar anyarésze hiányzik, a másik pedig meg van lazulva. A háromból tehát kettő nem rögzítette a motort. Könnyen megeshetett volna, hogy az erős centrifugális erő lerepíti a motort a helyéről és komoly sérülést okoz, vagy súlyosan károsodik. Tettem rá új csavart, meghúztam őket és láss csodát, a fűnyíró tökéletesen működik.

Hasonló eset történt az autónkkal. Egy ideje észrevettem, hogy valami gyanús hangot ad időnként - valami furcsa vibrációs, búgó hangot. Elejében csak néha és enyhén, aztán gyakrabban és erőteljesebben. Elvittem a szervizbe és mondom, hogy mi az észrevételem és lévén, hogy hosszabb útra indulnék, jó lenne tudni, hogy mi is történik az autóval. A mester is hallgatja, észrevételezi, de nem tudja megmondani, mi lehet. Otthagyom az autót, hogy átnézzék. Pár óra múlva telefonálnak, hogy kész van. "Szerencséje, hogy elhozta a kocsit, mert nem bírta volna ki az utat Pestig" - mondta. Megmagyarázta, hogy a váltó rögzítőjének a csavarja kilazult és már alig tartotta, ki is kopott és újat kellett betenni, ami után az autó ismét tökéletes lett. Ha viszont megvárom, míg mondjuk, az autópálya közepén szétesik a váltó, akkor bizony komoly bajba kerültünk volna.

Ha az életünket nézzük, hol van olyan gyanús hang, ami arra utal, hogy egy (vagy több) csavar kilazult és addig kellene tenni valamit, amíg nincs nagy baj. Meghalljuk a gyanús hangot? Megnézzük közelebbről a helyzetet? Vajon meddig megyünk még el a "kocsival"? Én nem értek a fűnyírókhoz és a motorokhoz sem. Egyáltalán nem. Viszont szem-füles vagyok. Megláttam a rezgő csavart a helyén. És ehhez az kellett, hogy megnézzem alaposabban, hogy megfigyeljem, mi is történik. Ez után magam is meg tudtam csinálni és nem volt szükség bonyolult szakmai beavatkozásra, speciális szerszámokra, amiket az apósom által felsorolt tényezők megkívántak volna. "Csak" alaposabb megfigyelésre volt szükség. Az autó esetében viszont hozzáértő szakemberre, aki filléres költségen állította helyre a hibát (ha viszont megvárom, míg szétesik, az tetemes kárt, ne adj Isten, komoly balesetet okozhatott volna).

Gondoljuk át életünk csavarjait - párkapcsolatunkat, szakmai teljesítményünket, szülői szerepünket, lelki életünket, az egészségünket, érzelmi működésünket! A folyamatosan ható rázkódástól (mert valljuk be őszintén, bizony rendesen rezegtet bennünket az élet), lassan kilazulhatnak. Húzzunk rajtuk kicsit, ha kell, ugyanakkor ne feszítsük túl egyiket sem, nehogy a menet átszaladjon, vagy besüljön.

Bátorítalak, hallgass a gyanús zörejekre, a kis figyelmeztető jelekre, nézz rá figyelmesebben a helyzetedre és kezdeményezd a helyreállítást, mindaddig, amíg nem esett szét a "motorod". És ha szükséges, idejekorán kérj segítséget, mert addig "olcsóbban" megúszhatod!