PszichoBiblife sorozat

Bibliai optimizmus az élet gondjairaVAJON ELÉG JÓ VAGYOK-E?

a megfelelési kényszer szorításában 

"Nem tudok nemet mondani";

"nem tudom elviselni, ha hibázok";

"nem akarom megbántani"; 

"ezt muszáj megtennem"; 

"én egy maximalista vagyok", stb. 

Ilyen és hasonló kifejezések jellemzik a megfelelési kényszert. 

Vajon miért van bennünk ez olyan erősen? Miért oly erős bennünk az elutasítástól, alkalmatlanságtól, értéktelenségtől, érdemtelenségtől és tökéletlenségtől valló félelem? Hányféle módon lopja meg a kényszeres megfelelés az életünket? Igen, alattomos tolvaj. Ellopja valódi énünket, képességeinket, értékeinket rendeltetésünket. Igen, ez a pszichológiai rész. Na és mit mond ezzel kapcsolatban a Biblia és keresztény erkölcstan? Mit is jelent a "szent" alázat? Jó-e az egyáltalán? Mi ad felszabadítást? Ki mondja meg mit is érünk...

A belépés díjtalan, viszont jótékony célú önkéntes adományokat gyűjtünk egy nyomorúságos körülmények között élő, betegségekkel küzdő család megsegítésére.

2020. február 11 , 18:00

Szeged, TIT, Kárász u. 11. 

Feszengett már bennem egy ideje a hiányérzet. Érzelmi gyógyulásom és önmagammá válásom fájdalmas folyamatában sokat kaptam és köszönök a pszichológiai módszereknek, elveknek, ugyanakkor még többet annak, hogy a Biblia igazságai, a Jóisten megtapasztalt szeretete és megismert jósága mindent meghalad. Összességében a kettő együttes ereje hozta meg számomra azt a gyógyulást - az életnek azt az örömét és teljességét, amelyet és amelyben élek. Két kéz együtt emel.

Az eddigi előadásaim alapvetően a szakmai arcot mutatták, és bennem ez hiányérzetet okozott. Sem én, sem a lehetséges hatás így nem teljes. Ezt most kiegészítem. Így folytatom, újrakezdem. Mit is jelent ez:
Egyre többen érzik azt, hogy a "motivációs hamburger" már nem ad jóllakást. Marad egy hiányérzet. Vitaminhiány mindenképp. És a legtöbb esetben a templomi prédikáció sem ad erőt az élet viharaiban. Vérszegény, élettelen, sivár. Lépjünk túl ezen! Megvannak azok a dolgok,amelyeket nekünk kell megtennünk a boldogulásunkért - ez a mi felelősségünk és ehhez tanulni, igyekezni, változni, motiválódni kell! Ugyanakkor hiszem és vallom, hogy van egy ajándék kegyelem is, egy szerető és törődő áldás, ami fölötte áll minden emberi igyekezetnek. Erő, ami akkor is fölemel, amikor már semmi eszközünk nincs. Ebben az előadássorozatban felfedezzük a találkozási pontokat a pszichológiai - motivációs megközelítések és a Biblia Isteni kijelentései, reményt adó tanításai között. Azt kutatjuk, hogy az emberi igyekezet és az Isteni szeretet, együttesen hogyan építi életünk célját,minőségét és beteljesülését. A "TENNI" és az "ÁTADNI" egysége ez.
Orvos-mentálhigiénés szakemberként és felszentelt papként, így érzem teljesnek. Azokat várom, akik mindkettőre nyitottak. Vigyázat, a teremben "eső" lesz - a mennyei áldások gazdag esője. Bizony, megnyílik az ég és bőséggel hull ránk a kegyelem. Hozzuk el szívünk földjét, nyitottsággal, alázattal.